10

Waarom ik opeens aan vlogs verslingerd ben

Ik ben een laatbloeier. Laat ik er niet omheen draaien. Toen klasgenoten hun eerste sigaret opstaken, speelde ik heimelijk nog met Barbies. Toen in de tweede klas het grote vozen op garagefeestjes begon, bestond de romantiek in mijn leven uit het luisteren naar de zwoele stem van Jan van Veen die ’s avonds op de radio weeïge amateur-poëzie voordroeg tijdens het ongeëvenaarde Candlelight.

En toen ik mijn 17e verjaardag vierde, ontving ik van mijn oma een kaart met de inmiddels gevleugelde tekst: ‘Dat ik er volgend jaar maar twee mag feliciteren’.

De boodschap was duidelijk: als ik niet snel verkering zou vinden, dreigde het gevaar dat ik zou ‘overschieten’. Helaas voor mijn oma en mij, was ik op mijn 18e nog niet aan de man en begon ik toch enigszins te vrezen voor wat later bekend zou worden als het Halina-Reijn-scenario.

Het kwam allemaal goed. In mijn Groningse studententijd wist ik uiteindelijk niet onverdienstelijk te scoren in de relatie-roulette. Om met de Groningers te spreken: ’t Kon minder’. ’t Kon ook later. Onlangs hoorde ik dat de 81-jarige vriend van mijn schoonouders, sinds kort weduwnaar, weer een vriendin heeft. Hij wist een 79-jarig besje aan de haak te slaan die in de zevende hemel is nu ze eindelijk, voor het eerst in haar leven, verkering heeft. Ach, in retroperspectief is alles relatief.

Toch blijf ik erbij dat er een laatbloeier in mij schuilt. Zo ben ik twee maanden geleden een blog begonnen. Een blog! Op mijn veertigste! Een eeuw nadat alle marketing- en communicatiespecialisten ter wereld het medium innig hebben omarmd. Nu alle huppelkutjes ter wereld hun duckface etaleren op hun mode- en lifestyleblogs, elke zin van iedere politicus wordt ontrafeld op nieuws- en opinieblogs, uitgemergelde patiënten hun terminale proces minutieus online vastleggen,  nu Kitty Kilian van de Blogacademie vakspecialisten uit iedere denkbare niche ‘belachelijk goed’ heeft leren bloggen, er nu dus ook parketleggers bloggen over – ja, parket en er legio bloggers over bloggen bloggen, nu begin ik een blog.

Alsof ik nog  wat heb toe te voegen aan het oorverdovende virtuele gekwetter en gekakel.

Aan al die meningen, beelden, grappen, ideeën en filosofieën die in de cloud over elkaar heen buitelen. En al was dat het geval geweest, waarom dan nog een blog? Een beetje geoefende aandachtstrekker oreert tegenwoordig niet met tekst maar via video. Juist, die vlogt.

Kijk, Martine de Jong bijvoorbeeld, op internet beter bekend als 10e, die heeft het begrepen. Zij, ook een ‘meisje’ van veertig, blogde al toen de rest van de wereld nog in kleitabletten zat te krassen. Later vond ze het ploggen uit en publiceerde ze dagelijks, met onderkoelde humor, een stukje autobiografie in foto’s. En sinds enkele maanden vlogt ze. Met haar filmpjes waarin ze (vliegensvlug!) de was vouwt, het aanrecht opruimt en met haar kinderen cakejes bakt, bewijst ze dat vloggen niet enkel is voorbehouden aan ijdele tieners en verslaafde gamers die hun donkere, stinkende zolderkamer alleen verlaten om te poepen.

Naast een hoog huis-tuin-en-keuken-gehalte bevatten de vlogs van de Jong ook een vleugje glamour omdat haar beste vriend, schrijver en tv-persoonlijkheid Arjen Lubach er veelvuldig in figureert.

Lubach, die zich aanvankelijk mild spottend uitliet over het fenomeen vlog, heeft zich er zelf sinds een maand ook op toegelegd. En sindsdien vloggen ze er beiden dagelijks op los. Fanatiek en professioneel. En mét Droste-effect: regelmatig vlogt de één over de vloggende ander. Hebben zij dan wel wat toe te voegen aan de online kakafonie? Mwoah.

Waarom ik er dan in Godsnaam naar kijk? Tja, dat vraag ik mezelf ook af.

Ik beweer dat ik het drukdrukdruk heb, maar besteed dagelijks zeker vijftien minuten aan de vlogs van de Jong en Lubach. Vijftien minuten waarin ik ook een spelletje had kunnen spelen met mijn kinderen (Nee jongens, nu niet, ik moet even iets doen op mijn iPad), de rozen van hun luizen had kunnen ontdoen, één van de negentig andere Nuttige Klusjes had kunnen verrichten die nog op mij wachten, me intellectueel had kunnen bijspijkeren met mijn Volkskrant (die steeds vaker ongelezen bij het oud papier beland) of gewoon had kunnen slapen.

Er gaan dagen voorbij dat ik Lief nauwelijks spreek, maar wel 15 minuten van mijn aandacht schenk aan Arjen en Martine.

Wat bezielt mij? Of moet ik de vraag anders formuleren: hoe krijgen zij dat voor elkaar? Het zal met mijn uitstelgedrag te maken hebben. Ik kijk liever even naar wat Lubach en de Jong op Vlieland uitspoken dan dat ik mijn werkmail beantwoord. Toch komt mijn voyeurisme niet zozeer voort uit drang om te willen weten wat  mijn vlogvrienden meemaken, het interesseert me vooral hoe ze dat voor het voetlicht weten te brengen. Het quasi-nonchalante, de droge grappen, de komische montage-effecten en mooie drone-beelden, dat trekt me steeds weer naar YouTube.

Ooit, lang voordat YouTube bestond en ver voordat the Truman-show uitkwam, probeerde ik me voor te stellen hoe het zou zijn als de hele wereld zou kunnen zien wat ik deed. Ik was een jaar of negen en er was mij verteld dat er een God bestond die alles zag. Alles! Stel je voor.

Maar hoe kon ik zeker weten dat het alleen God was die mij vanaf zijn wolk gade sloeg en dat niet Jan en alleman over zijn schouder meekeek hoe ik de konijnen voerde?

Het leek me tamelijk ondenkbaar, maar ik achtte het ook niet uitgesloten. Feitelijk was ik in mijn gedachten-experiment een vlogger avant la lettre. Ik vond het benauwend en bijzonder tegelijkertijd. Zou het voor mijn favoriete vloggers ook zo voelen?

Ik moet er niet aan denken om te doen wat zij doen. De hele dag een camera mee. Alles wat je meemaakt, beoordelen door de ogen van de massa, doorlopend ad rem zijn en aan het eind van de dag uren editen. Dat moet intens vermoeiend zijn. En weird. Nee, zelf vloggen lijkt me niets. Maar er naar kijken,  door de ogen van een aardige ander de wereld bezien, dat blijk ik dus gewoon heel leuk te vinden.

Misschien wil ik mij wel een beetje God voelen, in het diepst van mijn gedachten.

Arjen LubachlaatbloeierMartine de Jongvloggen

Pauline van der Kolk • 25 mei 2016


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Ria 25 mei 2016 - 23:42 Reply

  Weer erg plezierig om te lezen en ik ben dan nog iemand die voor het eerst een blog leest. Hoe gek kan het zijn. Succes verder !!

 2. GERDIENTJE 26 mei 2016 - 19:39 Reply

  Fijn een metgezel! Ik begin met dag met Martine en Arjan.

 3. Kitty Kilian 27 mei 2016 - 11:34 Reply

  Haha! Geestig. Die link naar mij is heel aardig maar die slaat eigenlijk nergens op in de loop van het verhaal 😉 ik ga er even over nadenken, over dit blog. Wat is nou de conclusie? Late adeptor verdedigt zich met humor? Hm…

 4. Arnt 6 juni 2016 - 14:06 Reply

  Leuke blog weer! Fijn te horen dat ik niet de enige luisteraar van Candlelight was #guiltypleasure

 5. cartier love fake ring for sale 5 september 2017 - 10:53 Reply

  I just want to tell you that I’m new to blogging and certainly savored this web site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You actually come with wonderful well written articles. Thanks a bunch for sharing with us your blog site.
  cartier love fake ring for sale http://www.mercibassocosto.com/en/replica-cartier-love-ring-witness.html

 6. Cheap NFL Jerseys China Wholesale 11 september 2017 - 08:42 Reply

  Testing out new things will bring in the interest of the latest buyers and enhance profit. Using social networks has the potential to put you miles ahead of everyone else in the network marketing business. Do all the necessary furniture product research before listing furniture for sale.The world wide web is a superb source for suggestions when you’re start a work from home business but can’t determine what you want to do.Reports in Spain have claimed that the 26 year old has signed a pre contract deal with Real Madrid next season, with Dortmund expected to demand a transfer fee of €100 million.
  Cheap NFL Jerseys China Wholesale http://www.cheapnflfootballjerseyswholesale.us.com/

 7. Rimdettix 25 november 2017 - 23:29 Reply

  На нашем сайте zakonupravo.ru вы сможете найти полную информацию и дополнительные сведенья о разных формах регистрации.

  Нужно дополнительно сказать, что юридическое сообщество специализируется на разных услугах юридического характера и предоставит вам помощь на юридическом поле.

  С помощью опытных сотрудников, вы овладеете информацией, что такое налог при продаже квартиры 3 года и не только.

  портал zakonupravo.ru предоставляет ряд консультаций и помогает оформить все бумаги. Если у вас возникли какие-то вопросы, помочь в решении их могут толковые специалисты.

 8. Pohnerwal 14 januari 2018 - 22:33 Reply

  Гаджеты Apple являются очень популярной на сегодняшний день. Большое количество интернет-магазинов стараются торговать этой техникой, так как с помощью неё можно получить хороший доход.

  Маржа на гаджеты Apple очень большая, в связи с этим достаточно виртуальных магазинов занимаются перепродажей устройств в Российской Федерации. Однако, основная трудность заключается в том, что обслуживание гаджетов Apple в России не на хорошем уровне. Хотя, хорошие сервис-центры есть. Не везде, однако, но большинстве городов при магазинах интернет-торговли есть сервис-центры, которые предоставляют обслуживание гаджетов Apple.

  Интернет-магазин iShop занимается продажей iPhone и аксессуаров для гаджетов Apple айфон 6 s цена , кроме этого, вы имеете возможность воспользоваться и услугами по ремонту. При виртуальном магазине находится опытный сервис, который помогает ликвидировать трудности с техникой Apple любого уровня.

  Если вы стремитесь купить новый айфон, но не уверены где это выгоднее сделать – советуем обратиться в ishop124.ru тут можно найти новую технику, а восстановленной устройствами не торгует. Хотя, если у вас есть желание купить восстановленный айфон, специалисты порекомендуют, где это выгодно сделать.

  На сайте интернет-магазина вы сможете выбрать apple iphone last моделей. На портале дополнительно есть блок, который посвящен моделям со скидкой.

 9. TimothyMog 15 januari 2018 - 03:57 Reply

  Earn on the Internet from $ 5000 per day, do not strain, the details are here: http://pagebin.com/OShLPYA7

  how to get started online poker, online casinos that use paypal, how can housewife earn money from home, vegas palms online casino download, different ways to earn money online in india, best website to get paid for taking surveys, casino online karamba, legitimate sites to make money online in india
  , how do you make money investing in real estate, ideas to make money from home australia, online casino free bonus play, how do casinos make money at poker, how much do real estate agents pay in taxes, casino online terpercaya 2015, how to make money selling on amazon uk, online casinos usa ok, easy ways to get cash now, international bank money transfer time, casino games online belgie
  , make money online instagram, how to make legitimate money online fast, how to make money doing day trading, bet365 online casino, top 10 ways to earn money online in india, best way to make money doing online surveys, can you make money selling stock photos, online casino south africa no deposit

 10. http://www.sportssoccershop.com/Spain-Alvaro-Morata-Soccer-Jersey-Sale/

Laat een reactie achter

Your email address will not be published / Required fields are marked *