8

Wat Halina heeft wat ik niet heb en vice versa

We zijn allebei veertig, Halina en ik. Twee volstrekt verschillende levens: de gevierde actrice uit Amsterdam versus een moederende ambtenaar uit de provincie. Toch hebben we meer met elkaar gemeen dan ons bouwjaar. We missen iets. We zijn op zoek. Op zoek naar meer betekenis in het leven, omdat we denken dat het gelukkiger maakt. Zij zoekt iets wat ik heb, en vice versa.

Halina Reijn leeft het leven waar ik ooit, als magere, bebrilde puber van droomde: groots en meeslepend, vol reizen, roem en woest aantrekkelijke mannen tegen wie ze precies weet wat ze moet zeggen, want dat staat in het script.

Die puberale showbizznis-aspiraties deed ik als jonge student beschaamd in de ban, maar ik keek wel vol ontzag naar succesvolle publieke figuren en sloot niet uit dat ik Later de wereld zou helpen redden. Of in elk geval, een stukje van Nederland.

Het script van mijn leven heeft zich uiteindelijk ontvouwd tot een wat alledaagser verhaal. Het is natuurlijk nog niet afgelopen, dus ik sluit niet uit dat er in de tweede helft nog wat spannende wendingen zullen volgen. Maar als Halina’s leven een ultra-spannende bestseller is, is mijn leven toch meer een keukenmeidenroman. En dat vind ik, sinds met de jaren ook mijn zelfinzicht en realiteitszin zijn toegenomen, allerminst rampzalig.

Ok, ik beken: soms ben ik nog verbaasd als ik lees dat een minister ongeveer van mijn leeftijd is. Niks éminence grise, maar gewoon iemand die mogelijk net als ik vroeger wuppies spaarde, hield van loloballen en op woensdagmiddag keek naar Achterwerk-in-de-kast.

En ik wil me ook nog wel eens verslikken als ik tot me laat doordringen dat een succesvolle, welbespraakte lijsttrekker nog maar net de luiers was ontgroeid en geen letter kon lezen, toen ik al gepassioneerd met een haarborstel in mijn hand voor de spiegel Whitney Houston stond te imiteren.

Toch ben ik onderhand gewend aan hemelbestormende leeftijdsgenoten en aan chille jongens en meisjes van generatie y en z met gloedvolle carrières in het grote-mensen-leven als CEO, politicus, talkshow-host, artiest of schrijver. Ik benijd hen niet. Ik droom allang niet meer van een heldenstatus. Geloof niet dat likes, fans en volgers per se gelukkig maken en gebruik mijn haarborstel tegenwoordig dan ook alleen om mijn uitgezakte krullen te fatsoeneren.

Ik streef geen carrière na in de spotlights, zoals Halina. Maar wel: vrijheid, ruimte voor expressie en zelfontplooiing. En dát heeft Halina. In overvloed.

Halina expresseert zich te pletter, maar de pest is: ze wordt er niet gelukkig van.

Ze werkt hard, oogst lof, maar ervaart leegte. Ze verlangt naar intiem contact en zou dolgraag een stuk vrijheid willen inruilen voor de beperkingen die een gezin met zich meebrengt. Een man en kinderen wil ze. En dát heb ik dan weer.

Halina Reijn is ongewild kinderloos. Daarover schreef ze vorig jaar een stuk in De Morgen, kwam ze vertellen in De Wereld Draait Door en liet ze vervolgens een documentaire maken: de OK-vrouw. In deze documentaire, die maandag werd uitgezonden, volgen we Halina tijdens haar werk en volgeplande leven. We zien hoe ze in gesprekken met haar therapeut, vrienden, familieleden en collega’s reflecteert op haar gemis en verlangen.

De reacties op deze openhartige blik in haar ziel waren verdeeld. Ze kreeg respect en waardering van kijkers en enkele recensenten, maar vooral op social media werden Halina en de documentaire genadeloos neergesabeld. De actrice zou ‘knettergek’ zijn, een ‘narcistische aandachtshoer’ en de film ‘één grote contactadvertentie’ en dan citeer ik hier nog de mild geformuleerde commentaren.

Ik sta perplex van de soms ronduit agressieve reacties die haar ten deel vallen. Het raakt me.

Ongewilde kinderloosheid is geen ‘aanstellerij’ zoals reaguurders op Geen Stijl verkondigen.

Ik vind het dapper dat Halina zich zo enorm kwetsbaar durft op te stellen en een taboe-onderwerp dat ongetwijfeld voor veel vrouwen geldt, bespreekbaar weet te maken.

In een haast literaire brief aan haar denkbeeldige kind schrijft ze: ‘Nu mis ik dat mijn wereld klein is door jou. Dat mijn wereld niet beperkt is tot eten, slapen, wassen, schommelen, schoonmaken, voeden, zorgen, spelen, dragen en klagen.’

Slik. Zij snakt naar een kleinere wereld en ik juist naar een grotere. Hoe zat het ook alweer met het gras bij de buren? Het lijkt ook nooit goed, en dat is veelzeggend voor de tijd waarin we leven. Je leest het in iedere glossy: vrouwen anno nu leggen de lat hoog. We willen alles: kind én carrière, zelfontplooiing én sociaal succes en daar worstelen we mee. Dat mag je gerust een ‘first world problem’ noemen, maar geen ‘wijvengezeik’, want dat is het niet. Het is een serieus maatschappelijk issue.

Ik gun Halina niet dat ze door het slijk wordt gehaald. Ik gun haar berusting en de ervaring dat er meer wegen naar geluk leiden.

Zoals ik me toch ook behoorlijk gelukkig kan voelen als ik na een dag zonder al te veel ontplooiing mijn beperkende factoren hoor schateren in de achtertuin.

Ik kan daar zo van genieten dat ik me soms verbeeld dat het fletse, afgetrapte en bemoste stukje gras waarop ze spelen opeens knalgroen is.

En stiekem gun ik Halina daarom ook een knappe kerel die spoedig aan komt galopperen om als de wiedeweerga haar ongetwijfeld ingevroren eicellen te bevruchten.

ambitiesHalina Reijnongewild kinderlooszelfontplooiing

Pauline van der Kolk • 18 mei 2016


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Ximaar 19 mei 2016 - 08:46 Reply

  Ik heb maar een klein stukje gezien en de rest kijk ik nog wel eens als het me uitkomt. Het verhaal kende ik al omdat ik vaker DWDD kijk. Ze is ook een aandachtrek-ster, dat is haar beroep en daar is weinig mis mee. Het is ook goed dat iets dergelijks een keer op TV komt. Veel mensen denken dat dit niet kan. Dwz ze ziet er goed en aantrekkelijk uit, maar heeft geen vaste vriend of nakroost.

  Gelukkig heb ik ook niets met a-sociale media als façadeboek op twitter, want ik neem aan dat je dat als sociale media bestempelt. Ik heb wel een blog waar net zo makkelijk op gereageerd kan worden, wat ik liever sociale media noem. Vooral op die eerste 2 is het eenvoudig om vanuit de onderbuik naar van alles en nog wat modder uit te braken. Dat dat in dit geval het geval is verwondert me niets.

  Zelf ben ik door omstandigheden (leuk werk en erg verstopt van het openbare leven) ook partner- en kinderloos gebleven. Ben inmiddels de helft ouder en ik heb er nooit zo mee gezeten. Ik vind het ook vaak lastig als ik rekening met iemand moet houden. Soms best lekker dat er thuis niemand voor mijn voeten loopt en aan mijn hoofd zeurt. Daar kan ik bij vlagen zelfs gelukkig van worden. Ik kan goed met mensen van elke geaardheid omgaan en vind het prachtig hoe ik hier de jonge kinderen in de straat spelend zie opgroeien. Beide ouders maken daar naast hun banen goed werk van. En ik waardeer dat enorm. Ik zit er dus totaal niet mee dat ik iets leuk vind dat niet van mij is.

  In het algemeen denk ik dat vrouwen vanwege de evolutie wat bezittelijker zijn. Zij wensen meer een eigen man en eigen kroost.

  In mijn ogen heeft het allemaal weinig te maken met geluk. Echt geluk bestaat bij de gratie van ongeluk. Dingen moeten zwaar tegenvallen en als het daarna weer goed komt, dan voelen mensen zich gelukkig. We doen er echter alles aan om ongeluk te voorkomen. Autogordels, bergen verzekeringen en vooral blijven doen wat je doet. Iets nieuws of anders zou zo maar eens fout kunnen gaan. En idd dan geldt; wie niet waagt wie niet wint. Ofwel weinig kans op geluk als je niet af en toe gek doet.

  • Pauline van der Kolk 19 mei 2016 - 21:38 Reply

   Wow Ximaar, een heel blog als reactie op mijn blog! Leuk. En ja, als je onder ‘gek’ doen ook verstaat: ‘eens buiten de gebaande paden treden’ ben ik het helemaal met je eens.

 2. Karin 19 mei 2016 - 09:26 Reply

  Leuk stuk! Inderdaad we zijn zo hard bezig om naar de buren te kijken dat we ons eigen geluk soms over het hoofd zien. De lat mag best lager en accepteer elkaar zoals je bent.

  • Pauline van der Kolk 19 mei 2016 - 21:43 Reply

   Dank Karin. Inderdaad, de lat mag best wat lager, al valt dat voor mij en mijn soortgenoten nog niet altijd mee vrees ik 😉 Wil er wel eens mee gaan experimenteren, met die lat. Levert vast aardig blogmateriaal op.

 3. Kitty Kilian 19 mei 2016 - 10:25 Reply

  Haha! Veel mooie zinnetjes. Beperkende factoren, yep.

  • Pauline van der Kolk 19 mei 2016 - 21:44 Reply

   Gelukkig slapen de beperkende factoren ook wel eens.

 4. Arnt 19 mei 2016 - 13:01 Reply

  Mooi beschreven en ik heb ook alleen maar respect voor mensen als Halina die zich kwetsbaar op durven te stellen, JUIST omdat ze zoveel aandacht krijgt is dat extra dapper denk ik.

 5. Waarom ik opeens aan vlogs verslingerd ben

Laat een reactie achter

Your email address will not be published / Required fields are marked *